Η διάνοιξη της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό θα είναι ένα ακόμα έγκλημα για το Ηράκλειο

Η διάνοιξη της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό θα είναι ένα ακόμα έγκλημα για το Ηράκλειο. Είναι ένα έργο που δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα ούτε τους κατοίκους του Ηρακλείου ούτε του Λεκανοπεδίου. Αντίθετα, κόσμος θα χάσει τα σπίτια του, η περιοχή θα γίνει αυτοκινητόδρομος, το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με ακόμα περισσότερα καυσαέρια.

Από το Ηράκλειο διέρχονται οι γραμμές του ΗΣΑΠ και η «Αττική Οδός» και τα όποια και το διχοτομούν. Το νέο έργο, που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη για ένα ανοιχτό όρυγμα 365 μέτρων που θα ξεκινάει από την συμβολή της Λ. Κύμης με την Πλαπούτα και βυθιζόμενο κάτω από το κτήμα Φιξ, κόβοντας την οδική επικοινωνία ενός μεγάλου μέρους του Ηρακλείου με τις υπόλοιπες περιοχές και διοχετεύοντας πάνω από 60.000 αυτοκίνητα την ημέρα μέσα από τις γειτονιές μας.

Το έργο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των “από πάνω”. Τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των μεγαλοεργολάβων, των εμπορικών κέντρων που θα ξεφυτρώσουν όταν υλοποιηθεί το έργο, του Καζίνου που θα εγκατασταθεί δίπλα στο ΟΑΚΑ, των ιδιωτών που θα εκμεταλλευτούν το ίδιο το ΟΑΚΑ όταν αυτό ιδιωτικοποιηθεί. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεται η Κυβέρνηση με χειροκροτητή την Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή, ότι και να λέει, είναι με αυτά τα συμφέροντα. Η εναντίωση ή η διαπραγμάτευση για το έργο είναι ψευδεπίγραφη και υποκριτική. Ο συνδυασμός της διάνοιξης της Λ. Κύμης με την επικείμενη “υπογειοποίηση” της Μ. Μερκούρη και την υπάρχουσα Αττική Οδό θα μετατρέψει το Ηράκλειο σε μία περιοχή – κόμβο για αυτοκίνητα και φορτηγά αλλά επιβλαβή για την υγεία και μη κατοικήσιμη εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, του θορύβου. Δεν θέλουμε έτσι τη πόλη μας. 

Η ομόφωνη απόφαση των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο για την εκτέλεση του έργου άλλα σκεπαστό και με αντισταθμιστικά οφέλη δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να απαντήσουν στους κατοίκους ποιους εξυπηρετεί αυτό το έργο και αν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη τέτοια ώστε να αντισταθμίσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε τι, π.χ., θα αλλάξει το κυκλοφοριακού κομφούζιο που θα δημιουργήσει το σχεδιαζόμενο έργο αν αυτό θα είναι σκεπαστό ή όχι; Σε τίποτα .

Εμείς λέμε, ξεκάθαρα, να μην γίνει το έργο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους αυτοκινητόδρομους. Χρειαζόμαστε πλατείες, πάρκα, δημόσιους χώρους, δημόσιες συγκοινωνίες, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, ασφαλή σχολεία και παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης. Χρειαζόμαστε δημόσιες υποδομές που όταν βρέχει να μην πνιγόμαστε και όταν χιονίζει να μην αποκλειόμαστε.

Για να τα πετύχουμε αυτά χρειάζεται αγώνας.

Αγώνας από τα κάτω των ίδιων των κατοίκων χωρίς αυταπάτες ότι κάποιοι άλλοι, είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε στα υπουργεία είτε στη Βουλή, θα το κάνουν για μας. Η Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι ότι ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται. 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...