Στηρίζουμε όλες τις απεργιακές – αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσεων 

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Με μαζικό, δυναμικό, ανυποχώρητο αγώνα να βάλουμε τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική και την κυβέρνηση

Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών του ΕΣΥ που έχουν βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ασθενείς, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 22.000. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο προσωπικό. 

Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη, όχι μόνο να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά ακόμα και να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με καταγραφή χιλιάδων κρουσμάτων από μαθητές και καθηγητές. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19, μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών εξαιτίας της μετατροπής νοσοκομείων σε αποκλειστικά για την Covid (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Σισμανόγλειο). Χρησιμοποιεί τον αναγκαίο εμβολιασμό ως «πανάκεια» αρνούμενη να πάρει όλα τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα προστασίας και επιπλέον ως μέσο για την αναστολή 6.800 εργαζόμενων υγειονομικών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στα Νοσοκομεία και ως άλλοθι για το κλείσιμο Νοσοκομείων, όπως το Παίδων Πεντέλης. Μετέτρεψε την ανάγκη για εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, διαχωρισμού της εργατικής τάξης, διάλυσης του ΕΣΥ, επιβολής προστίμων. Αλλάζει τα Πρωτόκολλα για τους νοσούντες εργαζόμενους (ακόμα και για τους υγειονομικούς) για να γυρίζουν γρηγορότερα στη δουλειά με κίνδυνο την περαιτέρω διασπορά του ιού. Αρνείται την επιστροφή στη δουλειά των υγειονομικών σε αναστολή, αφήνοντας 6.800 οικογένειες στην πείνα, αφήνοντας τα δημόσια νοσοκομεία να καταρρέουν από έλλειψη προσωπικού και εξαναγκάζοντας τους υπηρετούντες υγειονομικούς να συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα και αν νοσούν.

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία στα ύψη και τις περικοπές των συντάξεων. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση) καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους. Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, διόδια, μετακίνηση, βασικά αγαθά  οδηγούν ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στη φτώχεια. Ακόμα και η ανίχνευση και αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κερδοσκοπία των εταιρειών υγείας με τις πλάτες της κυβέρνησης πάνω στα μέσα προστασίας, τα τεστ, τα φάρμακα αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 820 εκ. € και των κοινωνικών δαπανών κατά 1,7 δισ. € , ενώ παράλληλα αυξάνει στο διπλάσιο τις δαπάνες για εξοπλισμούς και την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των δυνάμεων καταστολής.

Ταυτόχρονα με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση εντείνει την αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Χρησιμοποιεί καταστολή, απολύσεις, ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη συναίνεση απέναντι στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης από όλες τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σε κοινοβούλιο, περιφέρειες και δήμους. Με την αλληλοϋποστήριξη κυβέρνησης, καθεστωτικών κομμάτων, ΜΜΕ και εργοδοσίας θέλουν να μας πείσουν ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Να συγκαλύψουν τις ευθύνες  της Ε.Ε., την  ταξική εκμετάλλευσης της πανδημίας, την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών,  των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Μόνος δρόμος αντιμετώπισής τους στην πράξη οι απεργίες και οι αγώνες των «από κάτω».  Οι απεργίες των υγειονομικών, των εργαζόμενων στην e-food, στη Cosco, στα Πετρέλαια Καβάλας, οι μαθητικές καταλήψεις μας δείχνουν το δρόμο. Οι συλλογικοί αγώνες και η λαϊκή οργάνωση είναι ο δικός μας μονόδρομος για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με ένα κίνημα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Απεργιακές κινητοποιήσεις, κλιμάκωση και αλληλεγγύη στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς και σε κάθε εργατικό κλάδο που αγωνίζεται.

Η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια εργατική – λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, εργατικό και παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που να διεκδικήσει αλλά και να επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία μέτρα για τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας:

 •  Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων.
 • Αποτελεσματικό εκτεταμένο σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ παντού. Πρόνοια-φροντίδα για τους νοσούντες, ηλιωκιωμένους, ευπαθείς ομάδες.
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων.
 • Ασφαλής λειτουργία των σχολείων  με 15 μαθητές ανά τμήμα και  με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Αναίρεση των συγχωνεύσεων των τμημάτων.  Τακτική απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία του Δήμου. Καθημερινοί έλεγχοι-ιχνηλατήσεις από νοσηλευτές, δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ένταξή τους στο δημόσιο σχεδιασμό. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία. Να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του το Παίδων Πεντέλης και όλα τα νοσοκομεία, να ανοίξουν οι κλειστές μονάδες. Επιστροφή των υπό αναστολή υγειονομικών στα νοσοκομεία. Όχι στην μετατροπή των νοσοκομείων σε αποκλειστικά Covid.
 • Πρόγραμμα λειτουργικού/ορθολογικού εμβολιασμού με κατάλληλες υποδομές και επιστημονική ενημέρωση. Όχι στην υποχρεωτικότητα και στους διαχωρισμούς, κατάργηση των  προστίμων και της αναστολής εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων.
 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους Δήμους. Καμία ιδιωτικοποίηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία.  Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
 • Όχι στις αυξήσεις τιμών ρεύματος, θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων αγαθών. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής. Φραγμός στις αυξήσεις των ενοικίων. Προγράμματα στέγασης για όλους. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά.
 • Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού – Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους – Άμεση και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές
 • Κατάργηση όλων των πατεντών σε φάρμακα και εμβόλια. Κρατικοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκου υπό εργατικό και δημόσιο επιστημονικό έλεγχο.
 • Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους – Κατάργηση/μείωση συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη
 • Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί στους δρόμους συλλογικού αγώνα. Για τη δουλειά , το «ψωμί»,  την υγεία, τη ζωή και την ελευθερία.

Μένουμε διαρκώς ενεργοί με πολύμορφες δράσεις σε κάθε χώρο, πόλη γειτονιά, στηρίζουμε – συμμετέχουμε στις απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας,  και καλούμε:

 • Την Πέμπτη 20 Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1.00 μμ στα Προπύλαια
 • Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12.00 στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας «Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια»
 • Την Τετάρτη 26 Γενάρη στην απεργία που καλεί η ΑΔΕΔΥ και σωματεία από τον ιδιωτικό τομέα, με συγκέντρωση στη 1.00 μμ στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...