Να αποσυρθεί το περιβαλλοκτόνο πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη

Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για ψήφιση στην Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο με τον εξοργιστικό τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Με συνοπτικές και προκλητικά αδιαφανείς διαδικασίες (64 από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης), το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη ανάβει το πράσινο φως για τη λεηλασία του περιβάλλοντος προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς αδιαφορώντας για τις δουλειές, την υγεία και την ποιότητα ζωής του κόσμου στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Mε το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον εντείνει τη λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων και περιουσίας, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, γιατί, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Απολύσεις εργαζομένων από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου της ΑΔΜΗΕ.
  • Την απελευθέρωση των διαδικασιών εξορύξεων υδρογονανθράκων καθώς και την επέκταση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» θα γίνονται από ιδιώτες που θα επιλέγονται και θα πληρώνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τα έργα (!) με κατάργηση και της, μέχρι τώρα, απαιτούμενης έγκρισης από τα αντίστοιχα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια στις περιοχές που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ.
  • Την κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, καθώς δίνει την δυνατότητα να γίνονται εξορύξεις, μεταλλευτικές δραστηριότητες και να χτιστούν ξενοδοχεία για την τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίηση» αυτών των περιοχών.
  • Την νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων, υγροτόπων και ρεμάτων με παράλληλη υποβάθμιση των φορέων διαχείρησης και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών και των δασικών υπηρεσιών.
  • Την μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές, την μόλυνση των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά μέσα υπό τον τίτλο: «απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Στις σημερινές συνθήκες πανδημίας εξαιτίας του κορονοϊού, η εμφάνιση της οποίας είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος με τη μαζική αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των οικοτόπων και με την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, να οδηγεί στην κλιματική αλλαγή, κυβέρνηση και καπιταλιστές επιμένουν σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική!

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ στο Ηράκλειο ενώνει τη φωνή της με τα περιβαλλοντικά κινήματα και αγωνιστές, απαιτεί και αγωνίζεται για:

· Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

· Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ στηρίζει την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων. Πληροφορίες και υπογραφές, εδώ: https://www.change.org/savenatureGreece

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...