ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ – αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ» για τις Δημοτικές Εκλογές του Μάη 2019.

Μέλη από διάφορες συλλογικότητες, ανένταχτοι αριστεροί και αγωνιστές των κινημάτων που συμμετείχαμε στη δημοτική κίνηση «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», κρατώντας τη θετική εμπειρία αλλά και διδασκόμενοι από τα λάθη, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να συγκροτήσουμε τη δημοτική κίνηση «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ– αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ».

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές του Μάη γιατί πιστεύουμε ότι αυτές αποτελούν μία σημαντική – κεντρική και τοπική – πολιτική μάχη και δεν πρέπει να απουσιάσουμε. Με την παρουσία μας στις δημοτικές εκλογές θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και να δείξουμε τις λύσεις σ’ αυτά από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Θέλουμε να εκφραστεί, και στο Ηράκλειο, η αγανάκτηση των «από κάτω» απέναντι στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να καταγραφεί ότι ο κόσμος που συγκρούστηκε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε όλη την περίοδο των παλιών μνημονίων δεν θα γυρίσει  πίσω στη Δεξιά και την ακροδεξιά αλλά θα εξακολουθεί να κοιτάει και να ελπίζει στην αριστερά «του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής».

Θέλουμε να εκφραστεί – από τα κάτω και από τα αριστερά – και η αγανάκτηση στη τωρινή δημοτική αρχή της πόλης μας που διαχειρίστηκε και εφάρμοσε πιστά όλες τις άθλιες κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές.

Οι πρώτες «μεταμνημονιακές» δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε συνθήκες οικονομικής  και πολιτικής κρίσης αλλά και κοινωνικής αντίστασης.

Η πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει, ενώ το «μεταμνημονιακό» αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει σαν χάρτινος πύργος με τη λιτότητα και την ανεργία να φουντώνει, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση να διαλύονται και ο δημόσιος πλούτος να ιδιωτικοποιείται – ξεπουλιέται στους απανταχού «επενδυτές» και καιροσκόπους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με δεκανίκια από το ΠΑΣΟΚ και τη Δεξιά, συνεχίζει στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων, έστω και χωρίς μνημόνιο, έχοντας σε ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, φοροληστεία των εργατικών εισοδημάτων, διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, αιματηρά πλεονάσματα του προϋπολογισμού κλπ). Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εξοντώνουν το λαό με σκοπό να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να σώσουν τις τράπεζες.

Αυτή η πολιτική υλοποιείται σε κάθε Δήμο και στο Δήμο Ηρακλείου. Από τον «Καλλικράτη» στο «Κλεισθένη», η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει κάτω από το ασφυκτικό έλεγχο της κληρονομιάς των μνημονίων, της επιτήρησης και των ελεγχόμενων προϋπολογισμών των περικοπών καταργώντας, στην ουσία, κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος. Ο περιορισμός και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ στο γενικότερο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με την πολιτική του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» και το ανώτατο όριο δαπανών, καταργεί κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, εκτινάσσει τη δημοτική φορομπηξία, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνική υπηρεσία, ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους Δήμους.  Κεντρικό κράτος και Δήμοι σε ρόλους συμπληρωματικούς, έρχονται να εγκαθιδρύσουν την «δικτατορία της αγοράς» σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας, αξιοποιώντας ένα ευρύ οπλοστάσιο απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες και διεκδικήσεις (ΤΑΙΠΕΔ, ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, υπεργολαβίες κάθε είδους ακόμα και στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Δήμων όπως π.χ. οι υπηρεσίες καθαριότητας). Με περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων, που έφτασαν το 60%, μπήκαν στο «πάγκο του χασάπη» οι δαπάνες για συντήρηση και ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών, των παιδικών χαρών, των χώρων πρασίνου, της καθαριότητας. Η ζωή των εργατικών οικογενειών στριμώχνεται ακόμη περισσότερο φορτώνοντας τους πρόσθετα βάρη με τη συρρίκνωση των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Παράλληλα, η θέσπιση της απλής αναλογικής συνοδεύτηκε με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου ώστε να μπορεί να προχωρά, χωρίς αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, σε σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης και παράλληλα «θεσμοποιεί» την συνδιαλλαγή και τα παζάρια των δημοτικών παρατάξεων της διαχείρισης.

Ο Δήμος Ηρακλείου στα χρόνια της κρίσης αντί να αποτελέσει αποκούμπι των χιλιάδων φτωχών, που έχασαν δουλειές και συντάξεις, που δεν έχουν ρεύμα ή έχασαν τα σπίτια τους από τις αρπακτικές τράπεζες, αρκέστηκε να μοιράζει «έργα βιτρίνας» και υποσχέσεις.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται.

Διεκδικούμε ο Δήμος να αποτελέσει κύτταρο ουσιαστικής δημοκρατίας, λαϊκής συμμετοχής, ελέγχου και πάλης.  Να αρνηθεί το ρόλο που τον έχει μετατρέψει ο Καλλικράτης, και τώρα ο Κλεισθένης, σαν μοχλό εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών και της Ε.Ε. Σε αγωνιστική συμπόρευση με το λαό και τα κινήματα να αντισταθεί στις αντιλαϊκές πολιτικές, δημιουργώντας αντιστάσεις, ρωγμές και ρήξεις για να ικανοποιεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη πρόταση κόντρα στις λογικές της διαχείρισης, των παραγόντων και των σωτήρων.

Η ελπίδα  δεν βρίσκεται σε κανέναν «υποψήφιο δήμαρχο» ή «τοπικό παράγοντα» που υπόσχεται ότι θα «καθαρίσει» για μας χωρίς εμάς, που υπόσχεται ότι χωρίς συγκρούσεις με τις κυβερνητικές πολιτικές και τα μεγάλα συμφέροντα μπορεί να πετύχει καλύτερη διαχείριση του Δήμου. Τα «κεντρικά» πολιτικά ζητήματα αφορούν άμεσα και το «στενό» πεδίο των δημοτικών εκλογών. Μπορεί κάποιος σήμερα να μιλήσει για ένα Δήμο, χωρίς να δει από πίσω τον «Κλεισθένη», τη δημοσιονομική πειθαρχία, την μνημονιακή κληρονομιά, την κυβέρνηση και την ΕΕ;

Η ελπίδα βρίσκεται στην ανάπτυξη  ενός τοπικού – λαϊκού κινήματος «από τα κάτω», με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, για να μπορέσει να παρέμβει οργανωμένα στα του Δήμου μας και να τα συνδεθεί με την συνολική πάλη ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ., το ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και την πολεμική απειλή.

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ – αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ» συγκροτήθηκε για να συνεισφέρει σ’ αυτές τις μάχες.

Θέτει σαν αρχή και προϋπόθεση λειτουργίας της τις  αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την αρχή της αιρετότητας και ανακλητότητας και τη δυνατότητας της εναλλαγής  των εκπροσώπων της στο Δήμο.

Στη βάση αυτών των προγραμματικών και οργανωτικών αρχών απευθυνόμαστε και καλούμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που βρεθήκαμε μαζί στους κοινούς αγώνες, στις απεργίες, στις πορείες, στις καταλήψεις και στις αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, αλλά και όλους τους αριστερούς, αντιρατσιστές και αντιφασίστες πολίτες του Ηρακλείου να συμβάλλουν ενωτικά και δημοκρατικά σε αυτήν μας την προσπάθεια. Να συμβάλλουν στη τοπική παρέμβαση και στην μάχη των δημοτικών εκλογών.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  ΓΙΑ:

 • Ένα Δήμο αγωνιστικό, κύτταρο δημοκρατίας, με δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές για όλους (ντόπιους και μετανάστες) που θα προτάξει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξής μας και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής και της πόλης μας, σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.
 • Ένα δήμο με πλατιά συμμετοχή του λαού και των δημοτών, που σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας μέσα από  λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, επιτροπές γειτονιάς θα παλέψει ενάντια στην κρίση, ενάντια στην εξαφάνιση – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, πρόνοια), ενάντια στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και σε κάθε είδους οικονομική βία (δημοτικά τέλη, χαράτσια, εφορίες, φόροι, τοκογλυφικά δάνεια, πλειστηριασμοί,-κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος και νερού), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. Απαιτούμε την κατάργηση του Κλεισθένη. Την κατάργηση των δημοτικών τελών και των φόρων στους εργαζόμενους και ανέργους, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα «αμαρτωλά» ΕΣΠΑ. Την άμεση διαγραφή των τόκων των δήμων στις τράπεζες και το κεντρικό κράτος καθώς και των χρεών που μέσα από «αμαρτωλές συμβάσεις» απομυζούν τόσα χρόνια τα έσοδα του δήμου.
 • Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του δήμου. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε απόλυση ή διαθεσιμότητα δημοτικού υπαλλήλου. Ο Δήμος πρέπει  να προσφέρει μέσα από τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας, παιδείας, καθαριότητας, αναψυχής και πρασίνου και απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει όλες τις πραγματικές ανάγκες. Αντιστεκόμαστε σε κάθε ελαστική σχέση εργασίας. Αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που θα στερήσει από όλους μας την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.
 • Την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ενάντια στην τσιμεντοποίηση, τις περιφράξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και καταπατήσεις, ενάντια στην καταστροφική «ανάπτυξή» τους. Ελεύθεροι χώροι στις γειτονιές. Να δοθεί το Πάρκο Φιξ και η πλατεία Ηρακλείου στους δημότες.
 • Δημοτικές δομές αλληλεγγύης για άστεγους, άπορους, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες και ανάπτυξη τω δημοτικών ιατρείων χωρίς εκχώρηση και χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιριών και ΜΚΟ. Ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων με μόνιμο προσωπικό.
 • Πρόγραμμα οικοδόμησης σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων. Ολοήμερα σχολεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
 • Πρόγραμμα εργατικής κατοικίας για όλους. Παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των εξώσεων. Φτηνή ενέργεια σε κάθε πολυκατοικία με κατάργηση των χαρατσιών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 • Για καθολική και δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό.
 • Να δημιουργηθούν οι ανάλογες  υποδομές για την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 • Ενάντια στο σεξισμό, την καταπίεση και τις διακρίσεις.
 • Για ένα Ηράκλειο πόλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική. Καλοδεχούμενοι πρόσφυγες-μετανάστες, άσυλο και χαρτιά για όλους. Όχι στην ΕΕ- φρούριο, την FRONTEX, να κλείσουν τώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ενδοχώρα. Να δοθούν σπίτια για όλους πρόσφυγες στις πόλεις. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στην πρωϊνή ζώνη, τμήματα υποδοχής και διορισμοί εκπαιδευτικών. Διερμηνείς σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. ΄Ισα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες.  Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών. Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με επιτάχυνση της δίκης. Δικαιοσύνη για τα θύματα των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων.
 • Ενάντια στον εθνικισμό και στην πολεμική απειλή. Έξω από το ΝΑΤΟ. Όχι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Ειρήνη και φιλία με τους λαούς στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
 • Για την ανατροπή παλιών και νέων μνημονιακών νόμων. Διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των Τραπεζών χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο. ΄Εξοδος από την ΕΕ και το ευρώ με διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση των εργαζόμενων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ηράκλειο Αττικής, 17 Μάρτη 2019

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...